A fokhagyma egy igazi kis csoda az otthoni főzés világában! Ez a növény a liláskék színű Allium család tagja, és már több ezer éve jelen van az emberi táplálkozásban, ráadásul sok kultúrában tisztelik is. Előnyei közé tartozik a jellegzetes íze és az egészségügyi jótékony hatásai is – nem véletlenül hívják „természetes antibiotikumnak”!
Konyhában a fokhagyma szinte eléggé sokoldalú: remekül illik húsokhoz, zöldségekhez, szószokhoz és lecsókhoz egyaránt. Aknázd ki kreativitásod, és készíts ízletes fokhagymás pirítós, pestó vagy épp egy üde fokhagymás mostó-lekvár! Párosíthatod például olívaolajjal vagy citrommal, ami fantasztikus ízharmóniát alkot.
Tudtad, hogy a fokhagyma évszázadok óta a vámpírok elleni védekezés szimbóluma is? Na, persze, azért ki ne próbálj egy 16. századi módszert a konyhában!
Ha szeretnéd kihasználni ennek az ínycsiklandó összetevőnek a jótékony hatásait, érdemes tudnod, hogy a legjobb, ha friss, kemény fejeket választasz. Tárolásnál vigyázz, hogy száraz, hűvös helyen tartsd, különben hamar elveszíti aromáját! Az előkészítésnél pedig, ha szeretnél egy kicsit pikánsabb ízt, ne habozz, hogy a gerezdeket héjában pirítsd meg egy kicsit, majd törd össze! Garantáltan feldobja a főztödet!
Indulj el a fokhagyma felfedezőútján, és élvezd a főzést!