A fekete szeder egy igazi ínycsiklandó gyümölcs, amely nemcsak az ízével, hanem a tápláló hatásával is lenyűgöz. E különleges bogyók a Morus nemzetséghez tartoznak, és elsősorban Észak-Amerikában, valamint Európa mérsékelt éghajlatú területein találhatóak meg. Bogyói feketék és lédúsak, édes-savanykás ízükkel tökéletes kiegészítői lehetnek a különféle ételeknek.
Főzésben a fekete szeder remek választás, hiszen sokoldalú alapanyag. Használhatod például lekvár készítéséhez, turmixokhoz, pitékbe, vagy akár salátákba is. A népszerű párosítások közé tartozik a joghurt és a túró, de nem árt némi citromlé mellett is elgondolkozni, hogy az ízek még inkább felcsendülhessenek.
Tudtad, hogy a fekete szeder a középkor óta népszerű gyümölcs, és a gyógyászatban is használták? Állítólag még a Hunyadiak is felfedezték jótékony hatásait! Ám legyél óvatos: a bogyók nagyon könnyen megsérülnek, így érdemes óvatosan bánni velük, és a legjobb, ha azonnal felhasználod vagy lefagyasztod őket.
Tárold hűtőszekrényben, és lehetőleg ne tedd egy rétegben, hogy ne nyomódjanak össze. Az előkészítés során csak óvatosan mosd le őket, így megőrizheted a pihe-puha textúrájukat. Most, hogy mindent tudsz a fekete szederről, ideje, hogy felfedezd a vele készült ételek világát. Ne félj kísérletezni, és élvezd a főzést!