Az ementáli sajt igazi klasszikus a sajtok világában, és ha eddig nem ismered, itt az ideje, hogy barátkozz velük! Eredete a svájci Ementál-völgyre vezethető vissza, ahol a gazdag alpesi legelők tejéből készítik el ezt a híres sajtot. Általában tehéntejből készül, és jellegzetes, nagy lyukai vannak, amik egy kicsit viccesen emlékeztetnek a svájci sajt zászlajára.
Főzés közben az ementáli sajt sokoldalúan felhasználható. Használhatsz belőle ízletes sajtos szendvicseket,aknélkülhogy a klasszikus francia onion soup-ból vagy a német raclette-ből hiányozna. Tökéletes párosítások között található a sonka, zöldségek és persze a jó öreg pirítós.
Egy érdekesség: hallottál már az „emmentáli sajt támadattól”? A legendák szerint a lyukak képződése egy „füstölő” baci játéka, amit a sajt érésének idején nem tudnak szétkergetni!
Mielőtt nekikezdenél, fontos, hogy az ementáli sajtot hűtőben tárold, és csak annyit vágj le belőle, amennyire szükséged van. Ha lágyságot keresel, érdemes egy kis időt adni neki szobahőmérsékleten, hogy az ízei jobban kibontakozhassanak. Bármennyire is kívánatos az az ínycsiklandó sajt, a nehéz kényeztetés helyett a mértékletességre törekedj. Készíts egy remek ételt vele, és élvezd az ízek harmóniáját!