Az egész bors egy igazi kincs a konyhában, és a főzésben szinte nélkülözhetetlen. Valójában a borsot a borsfa terméséből nyerik, amely az indiai Himalája vidékéről származik. A borsnak több típusa létezik, de az egész bors a legnépszerűbb, mivel benne maradtak a fűszer aromái, és a frissen őrölt bors íze talán egyedülálló a konyhában.
Ezt a fűszert leginkább húsételekhez, levesekhez, mártásokhoz és zöldségekhez használják. Könnyedén túladagolhatod, de érdemes óvatosan bánni vele, mert egy csipetnyi is varázslatos ízkavalkádot adhat az ételeidhez. A párosítások terén a bors szoros barátja a fokhagyma, a gyömbér és a citrom; együtt remek ízélményeket teremtenek.
Érdekes, hogy a borsot már az ókorban is kereskedelmi célokra használták, és a „fűszerek királyának” is hívták. Sokan úgy vélik, hogy a bors értéke egyes időszakokban felért egy aranyéval. Na, ez tényleg nem semmi!
Ha szeretnél vele dolgozni, mindenképpen tárold száraz, hűvös helyen, lehetőleg légmentes edényben, hogy megőrizze különleges ízét. Használat előtt érdemes egy mozsárban vagy fűszermalommal megőrölni, mert így a bors aromája jobban érvényesül. Tehát ne félj a borssal játszani – csak fűszerezd bátran étkeidet, és tapasztald meg a különbséget!