Alapanyag kisokos:

édeskömény

Az édeskömény egy igazi ínycsiklandó zöldség, amely nemcsak a mediterrán konyha kedvence, hanem a saját konyhádban is megállja a helyét. Ennek a különleges, édes ízű növénynek a származása a Földközi-tenger térségére vezethető vissza, ahol már évszázadok óta használják. Az édeskömény, tudományos nevén Foeniculum vulgare, a zöldségfélék közé tartozik, és a hagymafélék családjába tartozik, így nem meglepő, hogy a gumós formája ízletes, ropogós rágcsálnivalónak számít.

Főzés közben az édeskömény remekül párosítható halételekkel, salátákkal, vagy akár pörköltek ízesítésére is használhatod. Egy kis apróra vágott édeskömény egy sült lazac alatt igazán feldobja az ízeket! Ha pedig igazi kalandra vágyik a konyhád, próbáld ki a sült édeskömény receptet – az édes, karamellizált íze bármilyen étkezést ünneppé varázsol.

Érdekes tény, hogy az édesköményt ősidők óta gyógynövényként is használják, szélhajtó és emésztést segítő hatása miatt. Tehát, ha kicsit túltetted magad a vacsorán, egy édesköményes saláta talán segíthet!

Mielőtt nekiállsz a főzésnek, ügyelj arra, hogy a zöldséget hűtőben tárold, lehetőleg légmentesen záródó edényben, így megőrzi frissességét. Az előkészítés során vágd le a szárakat, és hagyd meg a gumó alapját, mert ez adja meg a zöldség ízét. Nos, most már csak rajtad múlik, hogy az édeskömény fűszere megindítsa a főzői kreativitásodat!