Alapanyag kisokos:

dióbél

A dióbél egy ízletes és tápláló alapanyag, amely közkedvelt nemcsak a péksütemények és édességek, hanem a sós ételek körében is. A diófa termése, a dió, a világ szinte minden táján előfordul, és már ősidők óta a tápláló ételek közé tartozik. A friss dióbél íze gazdag, kissé kesernyés, és roppanós állagának köszönhetően remekül illik salátákhoz, joghurtokhoz és turmixokhoz is.

A dióbél párosítása igazi kulináris kalandra hív: jól harmonizál a mézzel, az almaszeletekkel, sőt még a csokoládéval is! Miért ne próbálnád ki egy diós brownie receptjét, vagy egy kis mézes-diós salátát, ami biztosan lenyűgözi a vendégeidet?

Tudtad, hogy a dió az ókori Róma idején már népszerű legyen? Az emberek hisznek benne, hogy a dióbél fogyasztása jótékonyan hat az agyra – talán ezért is mondják, hogy „ha a dió olyan okos, mint az ember, akkor már egy bölcs állat”.

Ha dióbéllel dolgozol, első dolgodra figyelj, hogy a diót hűvös, száraz helyen tárold, lehetőleg légmentesen záródó üvegben, hogy elkerüld a keserű ízt okozó avasodást. Először érdemes a héját eltávolítani, majd aprítás előtt megpirítani egy serpenyőben, hogy előhozd belőle a mennyei ízeket. Készen állsz? Akkor dobd be a konyhába a dióbelét, és kezdődhet a kreatív főzöcske!