Alapanyag kisokos:

dara

A dara, más néven darált gabona, egy sokoldalú alapanyag, ami a konyhád igazi kincsét jelentheti. Gyakorlatilag bármilyen gabonából készülhet, mint például búza, árpa vagy kukorica, de a leggyakoribb típusa a búzadara, amely sokféle étel alapját adja. Élénk története van, hiszen a dara már az ókori civilizációk idején is népszerű volt, ráadásul a mai napig sok országban elterjedten használják.

A dara igazi sokoldalú segítő a konyhában: használhatod például pudingok, főzelékek, vagy akár klasszikus olasz gnocchi készítéséhez. Édes és sós ételekhez egyaránt passzol; kombinálhatod gyümölcsökkel, tejtermékekkel vagy zöldségekkel. Gondolj csak bele, micsoda finomságot varázsolhatsz párolt zöldségek és sajt segítségével!

Ha szeretnéd jól kihasználni, fontos, hogy száraz, hűvös helyen tárold, mert a nedvesség nagyon hamar tönkreteheti. Előtte pedig mindenképpen rázd meg a tasakot; nem szívesen vásárolnál megcsomósodott alapanyagot, ugye?

Ráadásul itt van egy kis trükk: ha a dárát először egy kevés olajon megpirítod, sokkal ízletesebb, diós aromája lesz, amitől az ételeid még karakteresebbek lesznek! Szóval ne habozz, tedd próbára ezt a remek alapanyagot a következő főzésed során!