A curry egy igazán varázslatos alapanyag, amely több évszázadra nyúlik vissza, és az indiai konyhából származik. Tulajdonképpen nem egyetlen fűszerről van szó, hanem egy fűszerkeverékről, amely leggyakrabban kurkuma, kömény, koriander, gyömbér, és chilipor kombinációjából áll. Szóval, ha eddig csak a „curry” szót olvastad a boltban, most már tudod, hogy ez egy igazi színkavalkád – és ezt nemcsak a színétől!
A curry tökéletes barátja a csirkének, zöldségeknek és akár a hüvelyeseknek is. Találkozhatsz vele a híres curry levesekben, rizses ételekben vagy épp főfogásokban, mint például a tikka masala vagy curry csirke. És nem árt, ha tudd, hogy egy kis kókusztej vagy joghurt hozzáadása csodálatos krémes állagot ad!
Ha érdekes tényekre vágysz: számos kultúra hódol a curry imájának, sőt, az angol konyha is felfedezte ezt a fűszervilágot, és már a „curry” a brit mindennapok része lett! Ki tudja, talán a curry íze volt az, ami meghozta nekik a csodálatos indiai éttermeket…
Ami a tárolást illeti, a curry por állagú fűszerek jól záródó üvegben, hűvös, sötét helyen érzi magát a legjobban. Ha friss fűszerekkel szeretnél dolgozni, akkor érdemes megőrölni őket közvetlenül használat előtt, hogy megőrizzék intenzív ízüket – de vigyázz, ne lélegezd be a port! Esetleg egy köhögés lesz a jutalmad…
Tehát, ha még nem próbáltad ki a curry varázsát a konyhádban, ideje belevágni! Csodaszép ízek és színek várnak rád – és ki tudja, talán te leszel a következő curry mester!