Alapanyag kisokos:

cukor

A cukor egy igazi konyhai csodaféle, amely szinte mindenki életében és főzésében ott van. Eredetileg a cukornádból vagy a cukorrépából nyerik, és különböző formákban érkezik hozzánk: van fehér, barna, de még porcukor és kristálycukor is, mind-mind a konyha hű szolgái.

Főzés során a cukor nem csupán édességet ad az ételekhez, hanem csodás ízharmóniákat is teremt. Képzeld csak el, milyen csodálatos egy epres sütemény, ahol a cukor remekül kiemeli a gyümölcs természetes ízét! De nemcsak édes ételekhez használható; jól párosítható sós ételekkel is, mint például a húsok pácolásánál, ahol a karamellizálás új dimenziókat nyit a fogás ízében.

Érdekes tudni, hogy a cukor története egészen Távol-Keletig nyúlik vissza, ahol az ókorban már méz helyett ezt használták édesség gyanánt. Sőt, régen még „fehér arany” néven is emlegették, mert olyan értékes volt, mint a nemesfémek!

Ha cukorral dolgozol, fontos, hogy száraz, hűvös helyen tárold, mert a nedvesség könnyen megjegyzi magának! Szóval kerüld el a cukros csomagok vizes környezetben való tárolását, mert akkor édes csomók helyett csak képlékeny masszát kapsz. Használj mércét, és ha lehet, mindig a receptnek megfelelően doszírozz!

Bárhogy is használod, a cukor a konyhád nélkülözhetetlen bázisa, amelynek kedvéért akár egy apró cukorcsomagoló versenyt is rendezhetsz a családban (ne feledd, nem mindenki nyerhet)! Édes ízeket és jókedvet hoz a főzésbe, szóval merj vele kísérletezni!