A csicsóka, avagy döngetőgyökér, nemcsak egy szuper egészséges zöldség, hanem igazi ínycsiklandó csemege is lehet a konyhában. Ezt a napraforgófélék családjába tartozó növényt Észak-Amerikából importálták, és azóta világszerte elterjedt – ami nem véletlen! A csicsóka édes, diós ízével könnyen a szívünkbe lopja magát.
Főzés szempontjából a csicsóka igazi sokoldalú nagymester. Nagyszerűen használható püréhez, levesekhez, de akár rostmennyiségével és édes ízével tökéletes párosának is szolgálhat sült zöldségekhez vagy salátákhoz. Képzeld el, milyen jól mutatna egy csicsókás saláta egy hűsítő nyári estére!
Cselezd ki a csicsókát! Amíg számítasz a tányérra, a csicsóka egy érdekes titkot rejt: gazdag inulinban, ami jótékony hatással van a bélflórára. Figyelj azonban arra, hogy ha túl sokat fogyasztasz belőle, az bizony gázosodást okozhat – de hát, ki nem ismeri a „csicsóka-szindrómát”? 😊
Először is, alaposan mosd meg a csicsókát, mielőtt bármihez is hozzálátnál. Zöldségpucolóval könnyedén eltávolíthatod a héját, de ha nem zavar, a héja is maradhat – rengeteg tápanyagot rejt. Tárolni hűvös, sötét helyen érdemes, hasonlóan a burgonyához, de mérsékelt időn belül használd fel, hogy ne fonnyadjon el. Elő a konyhátokkal, és próbáld ki ezt a különleges alapanyagot – biztosan nem fogsz csalódni!