Alapanyag kisokos:

cseresznyebefőtt vagy friss cseresznye

Cseresznyebefőtt – a nyár íze üvegbe zárva

A cseresznyebefőtt nem más, mint a nyár egyik legédesebb ajándéka, amit okosan elraktározva télen is élvezhetsz. Alapja a friss, ropogós cseresznye – általában kimagozva, néha szárastul –, amit cukros (néha fűszeres) szirupban főznek, majd üvegekbe zárnak. Ez egy feldolgozott alapanyag, de természetes alapokra épül: csak gyümölcs, víz, cukor, meg egy kis gondoskodás.

A cseresznyebefőtt remek társ desszertekhez – gondolj csak a klasszikus piskótára, túrós süteményekre, vagy egy jó kis palacsintára. De ne állj meg itt! Kacsamell vagy vadhús mellé is zseniális – a kissé savanykás-édes íze csodákat tesz sós ételekkel.

Tudtad, hogy a régi időkben a cseresznyét még pálinkába is áztatták, hogy „megtartsa az erejét”? Nos, mi inkább a szirupos változatot ajánljuk, de egy kis rumos ízesítés ma sem tilos…

Dolgozni vele egyszerű: nyisd ki, csöpögtesd le, és már mehet is a sütibe, vagy a tányérra. Tárolása hűvös, sötét helyen javasolt, felbontás után pedig a hűtőben várja a következő bevetést. Figyelj, hogy ne maradjon nyitva sokáig, mert könnyen megbosszulja – savanyú szájízt hagyva maga után.

Friss cseresznye – a piros csoda, ami nyáron mosolyog

A friss cseresznye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk – természetes, napérlelte finomság, amit már az ókorban is örömmel ropogtattak. Közép-Ázsiából származik, de ma már szinte mindenhol megterem, ahol szereti a napfényt. A friss cseresznye lédús, édes vagy enyhén savanykás, fajtától függően, és szinte kiált érte, hogy ne csak magában falatozd, hanem a konyhában is kipróbáld!

Főzéshez, sütéshez is remek: teheted pitébe, rétesbe, vagy készíthetsz belőle lekvárt, szószt, sőt, egy jó házi limonádéban is színt és ízt ad. Ha szereted az izgalmas párosításokat, próbáld ki sós ételekkel is – például grillezett camembert vagy kacsamell mellé, mennyei!

Érdekesség: a friss cseresznye magja kőkemény, de ne dobd ki! Ha elég türelmes vagy, készíthetsz belőle meggymag párnát – vagy csak hagyd, hogy a természet elvégezze a dolgát a komposztban.

Tárolásnál fontos, hogy hűtőben tartsd, mert szobahőmérsékleten gyorsan elveszti frissességét. Használat előtt érdemes alaposan megmosni, és ha sütni készülsz vele, magozd ki – hacsak nem szereted meglepni a vendégeidet egy kis roppanással.

A friss cseresznye nemcsak finom, hanem vidám is – színt, életet visz minden ételbe, amit csak megérint.