A citromfű (Cymbopogon citratus) egy igazán különleges növény, amely nemcsak szemet gyönyörködtető, de ízek terén is remekel. Ez a trópusi fű a fűszernövények királya, és a citrusos aromájával azonnal felfrissíti az ételeket. A citromfű levelét és szárát is felhasználhatod a konyhában, de leginkább frissen érdemes dolgozni vele, mert a szárított változata elveszíti ezt az életerős ízt.
Mire használod? Hát, szinte mindenbe bevetheted! A citromfű remekül passzol levesekhez, salátákhoz és grillezett húsokhoz. Sőt, a thai konyhában is nagy népszerűségnek örvend, például curry-kben és szójakrémekben. Ha kávét vagy teát készítesz, egy kis citromfű-ágacskával feldobhatod a reggeli italodat.
Érdekesség, hogy a citromfű nemcsak ízletes, hanem jótékony hatásai is vannak – például nyugtató és emésztést segítő tulajdonságokkal bír. Továbbá, a citromfű illatát sokan a nyár és a frissesség szimbólumának tekintik. Ha valaha azt kérded magadtól, hogy miért ne ültetnél egy szál citromfüvet az ablakpárkányra, nos, ez egy remek indok!
A citromfű előkészítése pofon egyszerű: csak mosd meg a szárakat, majd vágd apróra, vagy ízlés szerint egyesével dobd őket a főzőedénybe. Tárolás szempontjából a hűtőszekrény ideális, de ha igazán profin szeretnél bánni vele, akkor fagyaszd le, így megőrizheted az ízét.
Szóval, ne habozz, használd bátran a citromfüvet, és éld át a friss, citrusos ízek élményét a konyhádban!