Alapanyag kisokos:

bors

A bors, azaz a „fekete arany”, nemcsak a konyhád elengedhetetlen kelléke, hanem egy óriási ízélmény forrása is! A bors a Piper nigrum növény termése, amelynek eredete India, de ma már a világ számos részén termesztik, beleértve Vietnámot és Brazíliát is. Két alapvető típusa a fekete és a fehér bors, míg a zöld bors fiatal borsbogyó, amit gyakran üvegekben vagy fagyasztva találhatsz.

Mire használjuk? Szinte mindenhez! A bors tökéletes párost alkot a húsokkal, levesekkel és zöldségekkel – csak egy kis őrölt bors és máris felpörgetted a kedvenc fogásaid ízét! Még a desszertekbe is csempészhetsz egy csipetnyi borsot, hogy meglepő ízkompozíciót varázsolj.

Most pedig jöjjön egy kis érdekesség! Tudtad, hogy a bors egészen a középkorig visszanyúló kereskedelmi értékét gyakran hasonlították az aranyéhoz? Az emberek még rabszolgaságot is vállaltak, hogy eljuttassák ezt az aromás csodát Európába!

Hogyan érdemes dolgozni vele? A bors tárolása viszonylag egyszerű: tartsd száraz, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben, hogy megőrizzük az ízét. Őrölt borsot a főzés végén érdemes hozzáadni, hogy a zamatai frissek maradjanak. Csak ne felejtsd el: bors nélkül a víz is íztelen! Szóval bátor borsszórásra fel, és indulhat a konyhai kaland!