A borkén egy igazi titkos fegyver a konyhában, amely a süteményektől kezdve a savanyúságokig sokféle ételben megállja a helyét. Ez a természetes vegyület, más néven kálium-diszulfit, általában borászati segédanyagként ismert, hiszen a bor ízesítésére és tartósítására használják, de a főzés világában is egyre népszerűbb.
Mire érdemes használni a borként? Hát, legfőképpen az erjesztett ételek és italok terén hozza a csúcsformáját! Ideális például savanyú káposzta, gyümölcslevek vagy befőttek készítéséhez, hiszen segít megőrizni a színt és az ízt. Sőt, sokan a borként alkalmazzák az édességekhez is, mint például a jó öreg pillanatokra elnyújtott piskótákhoz.
Tudtad, hogy a borkén a szódabikarbónával szoros barátságban él? Kisebb mértékű alkalmazásával csodás textúrát adhatsz a süteményeidnek, miközben még a piskótád is szuperül feljön a sütőben. Ha a dupla hatásra vágysz, akkor a borkén és a szódabikarbóna kombinációja soha nem hagy cserben!
A tárolás során figyelj arra, hogy légmentesen záródó, sötét helyen tartsd, mert a fény és a nedvesség tönkreteheti – mint egy jó bor, amit nem hagysz a napon. Használat előtt nem szükséges külön előkészíteni, elég csak beleszórni az ételbe, és hagyni, hogy a varázsa kifejtse hatását.
Ha megfogadod ezeket a trükköket, a borkén hamarosan az egyik kedvenc alapanyagoddá válik! Tehát ne habozz, csapj bele a főzésbe, és élménydússá varázsold az étkezéseidet!