Alapanyag kisokos:

besamell

A besamel, avagy fehér mártás a klasszikus francia konyha egyik alappillére, de ne aggódj, nem kell Michelin-csillagos séfnek lenned ahhoz, hogy elkészíthesd otthon! Ez a krémes, sűrű mártás tulajdonképpen vajból, lisztből és tejből készül, tehát egy igazán egyszerű és természetes alapanyagokból álló csodáról van szó. Eredetileg a 17. századból származik, és a klasszikus konyhákban rengeteg ételhez használják, mint például a lasagne, moussaka vagy éppen a gratin zöldségekhez.

Nos, a besamel igazi varázsló a konyhában: képes összekötni és gazdagítani az ízeket! Képzelj el egy ropogós rakott ételt, amelynek a titkos összetevője pont ez a krémes csoda. De vigyázz, ne hagyd, hogy felfelforrjon, mert a besamel hirtelen megbosszulja magát, és csomósodni kezd! Az elkészítése alapvetően egyszerű, de a keverés kulcsfontosságú, hiszen csak így jön létre a selymes állag.

A tárolására visszatérve, ha marad belőle (ami elég ritkán fordul elő), érdemes jól lefedni, és maximum 2-3 napig a hűtőben tartani. A besamel igazi ízvarázsló, ami csak arra vár, hogy felfedezd a konyhádban, szóval ne félj kipróbálni! Készítsd el, hathatósan csatlakozik a kedvenc ételedhez – nem fogod megbánni!