A zöldség nem csupán egy népszerű alapanyag a konyhában, hanem az egészséges táplálkozás alapköve is. A zöldség szó alatt számos növényfajta található, amelyeket consommésokban, salátákban vagy éppen főzelékekben használnak. Származásukat tekintve, a zöldségek főként a földből nőnek ki, és lehetnek friss, szezonális változatok, de akár fagyasztott vagy konzervált formában is megtalálhatók.
Egy jól megválasztott zöldség – például a sárgarépa, brokkoli vagy paprika – szuper kiegészítője lehet az ételeknek, és rengeteg ízt, színt és tápanyagot juttat a tányérra. Kombináld őket például sült húsokkal vagy tésztákkal, hogy igazán ínycsiklandó fogásokat varázsolhass!
Érdekesség, hogy a zöldségek a középkorban nemcsak étkezési célokat szolgáltak, hanem gyógyszerként is használták őket! Ma pedig a legnagyobb trükk a zöldségek elkészítésénél, hogy ne főzd szét őket – szeretetteljesen pirítsd vagy párolj, hogy megőrizzék élénk színüket és rágósságukat.
A tárolásukat tekintve, a friss zöldségeket hűtőszekrényben érdemes tarani, de figyelj arra, hogy például a paradicsomot ne tedd hűvös helyre, mert az íze többet veszít. Vágás előtt mindig alaposan mosd meg őket, és ha lehet, próbáld meg a friss, bio változatokat beszerezni, mert az ízük verhetetlen!
Bátran kísérletezz a zöldségekkel, hiszen minden egyes falat egy új ízélmény!