A margarin egy sokoldalú és népszerű alapanyag, amelyet főzés és sütés során egyaránt felhasználhatsz. Eredetét tekintve a margarin a 19. században született, amikor francia tudósok kísérleteztek, hogy egy olcsóbb vajalternatívát fejlesszenek ki. Nos, a céljuk sikerült, és manapság már számos változata létezik, például sima margarin, ízesített margarin, sőt, akár növényi alapú opciók is. Főszabályként hidrogénezett növényi olajokból készül, ami azt jelenti, hogy a margarin jóval jobban tárolható, mint a friss vaj.
De mire is használhatod a konyhában? A margarin remek alapanyag sütikhez, például kekszekhez, piskótákhoz, vagy akár palacsintához. Mivel jól olvad és emeli az ételek ízét, nemcsak süteményekhez, hanem főtt ételekhez is kedvenc, például zöldségpürékhez vagy szószokhoz is használható. Ami a párosításokat illeti, a margarin tökéletes barátja a cukornak és a fűszereknek, így bátran kísérletezhetsz!
Egy érdekesség: olyan sokáig tartott a margarin népszerűsítése, hogy a nevében is hordozza a “mix” szót, ami az összetevők kombinációjára utal!
Ha pedig arra gondolsz, hogyan érdemes vele dolgozni, akkor figyelj arra, hogy mindig szobahőmérsékletű margarinra van szükséged, hiszen így könnyebben keveredik a többi hozzávalóval. A hűtőszekrényben tárolva egy hónapig eláll, de ha sokáig nem használod, a mélyhűtő is jó megoldás lehet.
Most már bátran használhatod a margarint a konyhában, és ki tudja, talán te leszel az új sütivarázsló a családban!