Alapanyag kisokos:

zselatin

A zselatin egy igazi konyhai csoda, ami sokféle étel éltetője lehet! Ez az átlátszó, szagtalan anyag állati kollagénből készül, amelyet főként sertésekből és marhákból nyernek. Zselatin formájában háromféle típust ismerünk: por, lap és granulátum. Az otthon főzők által leggyakrabban a port használják, mert ez a leggyorsabban oldódik.

Mire használjuk a főzésben? Hát, elég sok mindent készíthetsz vele! Zselatin nélkül nem léteznének a klasszikus gyümölcszselék, panna cotta, mousse-ok vagy akár a híres tiramisu. Szuperül működik sűrítőanyagként is, főleg amikor krémleveseket, vagy joghurtos desszerteket készítesz. Képzeld el, hogy a gyümölcs és a zselé hogyan táncol együtt a tányéron!

Egy kis érdekesség: a zselatint évszázadok óta használják, és már a rómaiak is alkalmazták különféle ételeikben. Az otthon dolgozva figyelj arra, hogy a zselatint mindig langyos vízben oldd fel, majd jól keverd el, hogy ne legyen csomós. Tárold száraz, hűvös helyen, és ha már egyszer előkészítetted, érdemes gyorsan felhasználni, mert az összhatás gyorsan elmúlik!

Bátran használd a zselatint a konyhában, és varázsolj vele ízletes és látványos desszerteket! Ne feledd, egy kis zselatin, és a desszerted máris magáért beszél!