Alapanyag kisokos:

sütőpor

A sütőpor egy igazi konyhai csoda, amely minden lelkes amatőr szakács barátja! De mi is pontosan ez az alapanyag? A sütőpor egy feldolgozott keverék, amely főként nátrium-bikarbonátból (szódabikarbóna), savanyú sókból (például borkősav) és egy kis keményítőből áll. Szóval, ha szeretnéd megugratni a süteményeidet, gyorsan szerezz be egy doboz sütőport, mert ez a titkos fegyvered a bolygó legfinomabb piskótáihoz és muffinokhoz!

Mire is használják? Hát, szinte bármire, ami egy kis „felfújásra” vágyik! Legyen szó almás pitéről, palacsintáról vagy akár egy egyszerű kekszről, a sütőpor a kulcs a puha és levegős állaghoz. Csak ne felejtsd el párosítani a liszttel, mert különben a sütőpor egyedül nem fog tudni csodákat tenni (bár ki tudja, talán egy varázsló sódiját is kiválthatja!).

Érdekes tény: a sütőpor története egészen az 1840-es évekig nyúlik vissza, amikor Dr. Alfred Bird feltalálta. Érdekes, nem? Szóval kedves otthon szakács, ha legközelebb sütsz valamit, tudd, hogy a sütőpor már évtizedek óta segíti a konyhai kalandokat.

Hogyan érdemes dolgozni vele? Először is, mindig ellenőrizd a szavatosságát! A frissesség kulcsfontosságú, mert a régi sütőpor akár el is ronthatja az ételt. Tartsd száraz, hűvös helyen, és soha ne hagyd nyitva a dobozt, mert a nedvesség tönkreteheti. Szóval, fedd el jól, és már indulhatsz is a konyhába. A sütőporral való főzés szórakoztató, és garantáltan feldobja a hétköznapi ételeidet!