A majoranna, más néven majoránna, nemcsak egy fűszer, hanem az olasz és a magyar konyha igazi sztárja! Ezt az illatos növényt a menta családjába sorolják, és már az ókori görögök is használták különféle ételeikhez. A majoranna levelei frissen vagy szárítva is felhasználhatók, így akár fűszerkerted büszkesége is lehet.
A majoranna íze lágy, meleg és kissé édes, ideális fűszer a levesekhez, pörköltekhez és tepsis ételekhez is. Gyakran állítjuk pártfogásunkba a rakott zöldségek, különösen a burgonyás ételek és a húsgombócok esetében. Ha pedig mediterrán ízvilágra vágysz, bátran használd a pizzákon és tésztákon is – a majoranna a bazsalikom szuper haverja!
Érdekesség, hogy a majoranna hagyományosan a szeretet és a boldogság jelképe is volt, így ha valakinek főzöl vele, lehet, hogy megnyered a szívét!
Mivel a majoranna érzékeny a nedvességre, érdemes száraz, hűvös helyen tárolni, akár egy jól zárható üvegben. Ha frissen használod, csak óvatosan vágd fel, hogy megőrizd az aromáját!
Ne félj variálni vele, bátran használd a főzéseid során – a majoranna egy kis varázslatot hoz az ételeidbe!