Méteres kalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Tetovált lány

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (1 szavazat)

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

4030

Nehézség

Haladó

Méteres kalács

Recept leírás:

Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
25 dkg porcukor
1 dl olaj
1 dl meleg víz
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 ek kakaópor
Vaj+liszt a formához
A krémhez:
2 főzni való puncspuding
8 dl tej
4 ek cukor
15 dkg porcukor
25 dkg vaj
4 ek rum
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
Fél dl olaj

*

Elkészítés:

A krémhez a pudingport kikeverjük 1 dl tejjel, közben a maradék 7 dl-t forralni kezdjük.
Hozzáöntjük a pudingos keveréket, a cukrot is hozzákeverjük, közepes lángon kevergetve besűrítjük.
Lefedve félretesszük hűlni.
Addig a vajat simára keverjük a rummal és a porcukorral, végül a teljesen kihűlt pudinggal A hat tojás sárgáját robotgéppel verni kezdjük a porcukorral.
Folyamatosan hozzácsorgatjuk az olajat és a vizet, alaposan kikeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, ezzel is simára keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.
2 őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, az egyikbe majdnem a tetejéig (2 cm maradjon ) töltjük a tésztát.
A maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, beleöntjük a másik formába.
170 fokon készre sütjük ( tűpróba ).
Kivéve rácson kihűtjük, csak teljesen lehűlt tésztával dolgozunk.
Az tésztát vájatonként felszeleteljük, a krémmel legalább 1, 5 cm vastagon megkenve, színenként felváltva egy nagy deszkára egymás után sorakoztatjuk, majd alul-felül a hézagokat is kitöltjük a krémmel.
Érdemes előtte nagyjából kimérni, hogy mekkora lesz a kalács, nehogy lelógjon Végül a csokit óvatosan összeolvasztjuk az olajjal.
Először óvatosan, ecsettel „rápacsmagoljuk” a csokit, mikor megkötött, akkor már szépen kanállal meg is csorgatjuk.
Pár órát hagyjuk állni ( nem szárad kis, a csoki megvédi ), átlósan szeletelve kínáljuk.

Méteres kalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Méteres kalács