Berényi krumplileves

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Haladó

Berényi krumplileves

Recept leírás:

Hozzávalók:

1/2 kg krumpli,
1 nagyobb sárgarépa,
1/2 szál füstölt házikolbász,
8 db tojás,
kevés só,
kevés ecet,
csipet őrölt bors,
néhány babérlevél,
1 pohár (125 g.) tejföl

*

Elkészítés:

A megtisztított krumplit kisebb kockákra, a sárgarépát karikákra vágjuk.
Enyhén sós, ecetes vízben feltesszük főni, néhány babérlevéllel együtt.
( az ecet elhagyható, mert van aki nem szereti ecetesen ) Rövid főzés után belekerül a karikára vágott házikolbász, ki – ki ízlése szerint enyhén, vagy erősebben csípős.
Mezőberény környékén a csípősebbet szeretik jobban tapasztalatom szerint.
Apróra vágott, vagy szárított petrezselyem zöld, és buggyantott tojás is kerül a levesbe a következő módon : kisebb merőkanálba ütjük bele a tojást, majd a forró levesbe süllyesszük.
Akkor engedjük teljesen bele, amikor a fehérje megszilárdult.
Ha úgy szeretnénk, hogy a tojás sárgája folyós maradjon, akkor ne a levesben, hanem külön, forró vízben végezzük el a buggyantást , majd a kész tojást azonnal tegyük hideg vízbe, hogy ne szilárduljon meg a sárgája.
Ebben az esetben, tálalásnál mindenkinek, kínáljuk külön a buggyantott tojásokat.
Személyenként, minimum kettővel számoljunk.
A levest, a legvégén tejföllel, vagy tejszínnel elkeverjük, így adva meg végleges ízét, állagát.

Berényi krumplileves

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Berényi krumplileves