Szürkemarha pörkölt bográcsban

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

180

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

5 kiló marhahús, (ebben az esetben javarészt szürkemarha, kisebb mennyiségben szarvasmarha volt)
1,5 kiló hagyma,
2 fej fokhagyma,
3 db paradicsom,
3 db zöldpaprika,
1 db csípős paprika,
2 db alma,
2 dl Vitaprik (sós, darált, enyhén csípős paprika)
4 kanál őrölt pirospaprika,
1 kanál köménymag,
1 kávéskanál só (mivel a Vitaprik eleve sós volt)
1 kávéskanál őrölt bors,
2 dl száraz fehérbor.

*

Elkészítés:

A hagymát megtisztítom, majd félkarikára vágom.
( ennél apróbbra nem kell, mert a hosszú főzés alatt úgyis szétfő ) A fokhagymát megtisztítom, kés lapjával szétnyomom.
A húst megmosom, leöblítem, ma kockákra vágom.
Utána ismét átöblítem.
A hagymát zsíron elkezdem párolni, enyhén megsózom, majd hozzáadok 1 kanálnyi köménymagot.
Azzal együtt kicsit pirítom, majd a fokhagyma negyedét is beleteszem a bográcsba.
A húst is hozzátéve, fehéredésig pirítom ( jelen esetben először a szürke marha került a bográcsba, majd mikor az kifehéredett, csak akkor került hozzá a másik féle hús.
5 perc pirítás után felöntöttem 1 deci száraz fehérborral, felöntöttem kevés vízzel, és belekerültek a fagyasztott 3 db paprika, és ugyanennyi paradicsom.
a paradicsom egészben, a paprikák csíkozva, mert így lett lefagyasztva.
Használhatunk lecsót is.
Hozzáadtam a darált paprikát (Vitaprik, Pritamin) Mivel ez enyhén csípős, ezúttal 1 db csípős paprika került a bográcsba a fagyasztóból, de az is ki lett véve mikor már csak a csumája, és a bőre maradt.
Ekkor kóstoltam meg először.
Ilyenkor még egyáltalán nincsenek összeérve az ízek, de a sót már érezhetjük, kell- e még bele.
Nem kellett.
Mivel beszereztem bográcsomhoz egy megfelelő méretű fedőt, azt is rátettem, majd időnként fordítva rajta, egy óráig főztem.
Most kavartam meg először, de előtte kihalásztam a paradicsomok közben levált héját.
Ismét megkóstoltam, de még csak a szaftját.
Újabb főzés következett a fedő alatt, majd forgatások.
Fél óra múlva, bátorkodtam egy darab husit is villámra tűzni, és megállapítottam, hogy fél óra, és kész a pöri.
Ekkor tettem hozzá az őrölt borsot, és a fokhagyma félretett háromnegyedét, valamint két darab feldarabolt almát.
Igen!
jól olvassátok, almát!
Egy éve annyira ízlett a zsűrinek almával készített vadpörköltem, hogy a legízletesebb étel díjjal jutalmazták.
Négy kanál őrölt pirospaprikát kevés fehérborral elkevertem, majd azt is hozzáadtam a már fortyogó pörköltléhez.
Ekkor nyerte el végleges színét, és ízét a pörkölt, így még egyszer megkóstoltam.
Kikértem, elsősorban csípősségéről mások véleményét is, mert nem szerettem volna eltúlozni az erejét.
Úgy, ahogy terveztem, pontosan három óra alatt főztem készre bográcsom tartalmát.

Szürkemarha pörkölt bográcsban