A vajbab egy különleges zöldségfajta, mely a zöldbabok családjába tartozik, és nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de mára már világszerte népszerűvé vált. A vajbab nevét a puha, vajszerű állagától kapta, és valóban olyan élményt nyújt, mintha egy kis vajat is csempésznél az ételedbe. Az otthoni konyhában fantasztikus kísérője lehet főtt ételeknek, salátáknak vagy éppen leveseknek.
Mire használhatod? Képzeld el, ahogy a vajbab színesíti a zöldséglevesedet, vagy éppen a bulgurral és fűszerekkel készült főtt étel mellé kerül. Bátran párosíthatod tonhallal vagy akár sült húsokkal is. Előkelő vendégeidnek is bátran tálalhatod, mert nemcsak ízletes, hanem mutatós is!
Érdekesség, hogy a vajbabgal mindig érdemes kísérletezni – például grillen is remekül elérheted, hogy kissé füstös íze legyen. De vigyázz, ne főzd túl! Kb. 6-8 perc blansírozás bőven elég, különben a roppanós állaga eltűnik, és az íze is megfakul.
Tárolás szempontjából a friss vajbabot a hűtőszekrényben érdemes tartani, de ne hagyd ott túl sokáig, hiszen hamar megromlik. Az előkészítéshez csak moss meg és vágd le a végeit – egyszerű, mint a faék! Szóval, ne légy rest, és dobd be a vajbabot a következő főzési kalandodba!