Alapanyag kisokos:

tejszín

A tejszín, ahogy a neve is sugallja, a tejelő tehenek jóságos ajándéka, ami a folyékony tejből készül. Képzeld el, ahogy a tej felülete alá egy könnyű, zsíros réteg gyűlik össze – ez a tejszín! Két fő típusa van: a tejszín (nem túl zsíros) és a habtejszín (legalább 30% zsírtartalommal). Főzés közben a tejszín varázslatos módon gazdagítja az ételeket, és kiválóan használható a krémes szószok, levesek, vagy akár desszertek készítéséhez.

Ha már a kedvenceknél tartunk, a tejszín fantasztikusan illik tésztaételekhez, mint például a carbonara, vagy éppen egy laktató gombás tejszínes pörköltbe. De ne feledd, a tejszín a gyümölcsdesszertek koronázatlan királya is – találkoztál már eper-tejszínes finomsággal? Na ugye!

Tudtad, hogy a tejszín önállóan is felverhető, így varázsolhatunk belőle habot? Kicsit úgy viselkedik, mint a konyha kis varázslója; egyedül nem sokat mond, de elég, ha hozzáadod a kedvenc desszertedhez!

Azonban nem árt tudni, hogy a tejszínt hűvös helyen kell tárolni, és lehetőleg fogyaszd el a felbontás után 3-5 napon belül. Ügyelj arra is, hogy ne fagyaszd le, mert a textúrája tönkremegy. Csak bátran, és használj a tejszínt remekműveidhez – a konyha új szintre emelésének kulcsa lehet!