Alapanyag kisokos:

szódabikarbóna

A szódabikarbóna, avagy nátrium-hidrogén-karbonát, egy igazi szuperhős a konyhában! Ez a természetes alapanyag a szóda (szódavíz) kémiai változata, amelyet többnyire a só és a kőszénből állítanak elő. Eredetileg a természetben is megtalálható, de a legtöbb esetben ipari feldolgozással kerül a konyhádba.

Főzés során a szódabikarbóna legfőbb feladata a sütés során történő puffasztás, vagyis segít a tészták levegőssé tételében. Leggyakrabban süteményekhez, péksüteményekhez és palacsintákhoz használjuk, de ne felejtsd el, hogy savas hozzávalókkal – mint például joghurt vagy citromlé – kedves barátok! Ezek a savak aktiválják a szódabikarbónát, így igazi kis vulkánt varázsolhatsz a tésztádba. Még a házi kenyérnél is remek választás lehet, ha éppen nem áll rendelkezésre élesztő.

Tudtad, hogy a szódabikarbóna nemcsak a sütésben brillírozik? Még a lakásod tisztításában is hasznát veheted, és a régi, beletörődött edényekből is kiszínezi az életet!

Amire figyelned kell, az a tárolás: mindig zárt tárolóedényben tartsd, mert a nedvesség pillanatok alatt megölheti a hatását. És ne felejtsd el, hogy a szódabikarbónának nem minden ételhez szükséges – kevés sokat ér, mint a jó vén szomszéd húsvéti sonkáján a mustár!

Ha legközelebb a konyhában jártodban szódabikarbónát látsz, ne tétovázz. Használj bátran, és hagyd, hogy a csoda megtörténjen!