Alapanyag kisokos:

szerecsendió

A szerecsendió, ez a különös nevű fűszer, a Muscat növény magjából készül, és már évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend a konyhákban. Eredetileg a Moluccák szigetéről származik, és érdekes módon, a középkorban igencsak felütötte a fejét a fűszerháborúk környékén; az emberek annyira vágytak rá, hogy komoly összegeket fizettek érte.

A szerecsendió gazdag, édes, fűszeres ízével remek párosítást alkot a sütőtökkel, a krumplival, illetve különféle pudingokkal és desszertekkel – gondolj csak a fűszeres almás pitére! Használhatod a klasszikus tojásételekhez is, mint a tojásos nokedi vagy a rakott tojás; sőt, ha egy kis extra „wow” faktort szeretnél, csak hintázz meg vele egy jó adag forró csokoládét vagy fűszeres mézeskalácsot.

A tárolása nagyon egyszerű: tartsd hűvös, sötét helyen, légmentesen záródó edényben, hogy megőrizze frissességét. Ha magyarázni kellene neked, hogyan dolgozhatsz vele, akkor a friss szerecsendiót érdemes reszelni közvetlenül felhasználás előtt, mert úgy a legintenzívebb az íze. Mivel már egy csipet is elég belőle, ügyelj, hogy ne ess túlzásba – nem szeretnél újabb fűszerháborús híreket hallani, igaz? Próbáld ki bátran, és tudd meg, milyen varázslatos ízeket csempészhet a konyhádba a szerecsendió!