Alapanyag kisokos:

dzsem

A dzsem az otthoni főzés igazi hőse. E sai által körüljárt alapanyag gyümölcsök átalakítása cukor és némi pektin segítségével egy sűrű, édes élvezetté. Alapvetően a dzsem fő alapjául szolgáló gyümölcsök bármilyen formában szóba jöhetnek – az epret, a málnát éppúgy felhasználhatod, mint a barackot vagy például az almát. A lehetőségek sora szinte végtelen, és ki tudja, talán te leszel a következő dzsem-innovátor!

Főzés közben a dzsem kiválóan passzol reggeli pirítósra, palacsintára, vagy akár egy fenséges cheesecake torta rétegződéséhez. De tudd, hogy a dzsem nem csak édes falatokban brillírozik; nagyszerű ízesítője sós ételeknek is, például sajttálaknak és különféle húsételeknek.

Érdekesség: A dzsem története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor az emberek a gyümölcsök tartósítására használták. Kis trükk: ha a dzsem nem akar beállni, ne ijedj meg! Cukorral és pektinnel (vagy épp némi elázott almával) pillanatok alatt orvosolhatod a dolgot.

Ami a tárolást illeti, a dzsemet hűvös, száraz helyen érdemes tartani, de a hűtőszekrényben is remekül megőrzi frissességét. Ha éppen egy üveg dzsemet nyitsz meg, érdemes odafigyelni, nehogy egy kanálnyi dzsem a falra fessen… mert a konyha takarítása nem mindig a legszórakoztatóbb feladat. Szóval, amikor legközelebb a konyhába lépsz, ne habozz elővenni a dzsemet, és használd ki az általa kínált ízek csodáját!