Mákos bejgli

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

60

Nehézség

Nehéz

Mákos bejgli

Recept leírás:

Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg liszt
1 dl tej
1 tojássárga
9 dkg vaj(vagy margarin)
3 dkg disznózsír
3 dkg porcukor
0,8 dkg friss élesztő
Töltelék:
28 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 dl víz
1 citrom reszelt héja
3 dkg mazsola
1 ek. búzadara
fahéj, őrölt szegfűszeg, ki mit szeret, tetszőlegesen

*

Elkészítés:

A tésztához a tejben elkeverem az élesztőt(nem kell felfuttatni), és a tojássárgát.
A lisztet elmorzsolom a vajjal(vagy margarinnal), a zsírral, hozzáadom a porcukrot, majd a tojásos, élesztős tejjel összegyúrom.
Két egyenlő részre osztom, folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum fél órára.
A töltelék hozzávalóit összekeverem(a mazsolát jól megmosom), elkezdem főzni, amíg a cukor elolvad és a daraszemek megduzzadnak. Egy sűrű, kenhető masszának kell lennie. Hideg helyre teszem, teljesen kihűtöm.
Ezután a tésztát 20×25 cm-re nyújtom, rákenem a töltelék felét, a két keskenyebb oldalát behajtom és feltekerem. Így járok el a másikkal is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, lekenem felvert tojássárgával és fél órára hideg helyre teszem. Ezt még egyszer megismétlem. Azután felvert tojásfehérjével kenem le, akkor fél órára már szobahőmérsékleten hagyom. Ettől az eljárástól lesz márványos.
A tetejét és az oldalát is megszurkálom, ettől állítólag nem reped ki, de ez nem garancia, az enyém is megrepedt a tetején. De semmi gond, amikor hűl, két kézzel szépen egymás felé kell nyomni a repedt részeket.
Előmelegített sütőbe teszem, közepes hőmérsékleten sütöm, amíg szép barna lesz a teteje, ez kb. 30-35 perc.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Mákos bejgli

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!