Hozzávalók:
60 dkg füstölt oldalas
30 dkg füstölt kolbász
1/2 kg tarkabab
3 babérlevél
5 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
15 dkg liszt
2-3 dl tej
bors ízlés szerint
kevés cukor
ecet
*
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom. A füstölt oldalast jól megmosom, kb 4 liter vízbe odateszem főni. Kb. 3 órán át főzöm. Amikor már puha, könnyen belemegy a villa, hozzáteszem a babot, a babérlevelet a fokhagymát és ekkor teszem bele a kolbász is. Borsozom, ha szükséges sózom, de csak óvatosan, mert a füstölt oldalas sós. Amikor a bab is megfőtt, elkészítem a habarást. A tejfölt elverem a liszttel, kicsit felhígítom tejjel. A habarásba szedek a levesből (hőkiegyenlítés), így öntöm a leveshez, majd jól összeforralom. Ekkor teszek még bele borsot és egy kevés cukrot, mert minden ételbe, amit ecettel ízesítünk kell egy kevés cukor is, az ízek egyensúlya miatt. Tűzről leveszem és kevés ecettel savanyítom. A füstölt húst és kolbászt a leves után mustárral, tormával esszük meg.