Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg vaj, zsír , vagy margarin
2 dl víz
20 dkg liszt
4 tojás
Krémhez:
3 tojás
6 dl tej
2 cs. vaníliás cukor
20 dkg porcukor
10 dkg liszt
5 dkg vaj, vagy margarin
3 dl habtejszín
5 dkg cukor cukor
vaníliás porcukor a szóráshoz
*
Elkészítés:
Én mindig előbb a krémet készítem el és hűtőbe teszem dermedni. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat egy lábosba teszem, hozzáadom a porcukrot a vaníliás cukrot, jól kikeverem. Ezután jön hozzá a liszt, ekkor egy sűrű massza lesz, jól elkeverem, majd fokozatosan felhígítom a tejjel. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Nem szabad egy pillanatra sem abbahagyni a keverést, mert nagyon könnyen leég. A tűzről levéve hozzáadom a vajat, vagy margarint és lazán beleforgatom a keményre vert tojásfehérje habot. Amikor kihűlt hűtőbe teszem.
Ezután kezdek hozzá a tésztához. Egy lábosba felteszem a vizet forrni, amikor forr beleteszem a zsiradékot, összeforralom. Egyszerre hozzáöntöm a lisztet, keverem 2-3 percig, amíg elválik az edény falától és szépen összeáll a massza. Ekkor leveszem a tűzről és rögtön belekeverek egy egész tojást. Várok kicsit, hogy hűljön, azután egyenként belekeverem a többi tojást is. Az elején kicsit nehéz keverni, de aztán könnyebb lesz, lehet géppel is, úgy még könnyebb. Miután az összes tojást beledolgoztam egy kanállal tepsibe halmozom a tésztát, kis távolságra egymástól, jó nagy diónyi adagokat. A tetejüket csúcsosra igazítom. Láttam több receptnél, hogy sütőpapírt tesznek a tepsibe. Ez most olyan nagy divat lett, hogy már ha kell, ha nem mindenhová használják. Ehhez a tésztához sem kell, mert nagy mennyiségű zsiradék van benne, nem ragad le, sülés után szépen elválik a tepsitől, egy lapáttal alányúlva simán feljön. Előmelegített, forró sütőbe teszem, tetejüket vízzel megspriccelem. Miután megsültek a fánkok, kicsit lejjebb veszem a hőmérsékletet és még hagyom picit pirulni, mert a krém könnyen eláztatja a gyenge tésztát, tehát jó ha roppanósra sül. Amikor kiveszem a tepsiből azonnal levágom a tetejüket egy recés késsel, hogy kijöjjön a gőz a fánkokból, így nem puhul meg a tészta. Ezután már hamar kihűl. A krém közben jól lehűlt, betöltöm a fánkok aljába, ha kell kikaparom a benne lévő hártyát, hogy még több krém férjen bele. A habtejszínt felverem a cukorral és a krém tetejére halmozom, arra jön a kalapja, amit vaníliás porcukorral szórok meg. Ha habszifonnal készítjük a tejszínhabot, csak fogyasztás előtt nyomjuk rá, mert az hamar összeesik.