Hozzávalók:
Húsgombóchoz
50 dkg pulykacomb
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt fehérbors
1 db tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 ek petrezselyemzöld
só
Leveshez
2 ek zsír
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1 db zeller
3 db gomba
20 dkg zöldborsó
20 dkg karfiol
10 db kelbimbó
5 dl főzőtejszín
1 ek tárkony, szárított morzsolt
1 ek petrezselymzöld
só, őrölt bors
*
Elkészítés:
A húsgombóchoz ledarálom a húst a hagymákkal együtt, majd a többi hozzávalóval együtt elkeverem. Diónyi golyókat formázok belőle. A gombócok méretétől függően 30-35 db-ot
A leveshez a kockára vágott vörös hagymát és az áttört fokhagymát megdinsztelem a zsíron.
A zöldségeket tetszőlegesen felaprítom és a karfiol kivételével rádobom a hagymára. Az egészet tovább dinsztelem, 10 perc után felöntöm 3 l vízzel, sózom, borsozom.
Ha felforrt belerakom a húsgombócokat, 15 perc alatt megfőzöm.
A végén megszórom tárkonnyal, petrezselyemmel, beleöntöm a tejszínt, megforralom és tálalom.
http://karcsifozdeje.blogspot.hu/2014/12/tarkonyos-husgomboc-leves.html