Dagasztás nélküli kenyér

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

János

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

60

Nehézség

Dagasztás nélküli kenyér

Recept leírás:

Hozzávalók:

1kg sima vagy félfogós liszt
30 gr friss élesztő
2 púpozott kiskanál só
8 dl langyos víz (vagy tejsavó)
1 nagy zárható tetejű műanyag doboz (vagy veder, vagy akármi más)
1 fedeles edény a sütéshez: kacsasütő, tűzálló üvegedény, vastagfalú lábas-fazék

*

Elkészítés:

Morzsoljuk a kelesztőedény aljára az élesztőt, szórjuk rá a sót, szitáljuk hozzá a lisztet, és öntsük rá a vizet. Kézzel tessék-lássék módon vegyítsük össze a a hozzávakókat, épp csak annyira, hogy a liszt mindenhol átázzon, majd tegyük rá az edényre a tetőt.
6-10-12 óra pihentetés után borítsuk erősen lisztezett felületre (vigyázzunk, elég híg a massza), és picit húzgáljuk szét, majd fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra hajtogassuk be.
Emeljük lisztezett tiszta törlőruhába a hajtogatásokkal lefelé, bugyoláljuk be a törlőbe, és addig pihentessük, amíg az akkor bekapcsolt sütő tűzforróra nem melegedik (kb. 30 perc). Ajánlott 250 C fok.
A sütőbe ne felejtsük el betenni a sütőedényt is.
A tésztát helyezzük ezúttal a hajtogatott felével felfelé a forró sütőedénybe (figyelem, ne égessük meg magunkat), majd 50 percig fedő alatt süssük meg.
Végezetül a fedőt leemelve kenyeret  süssük ropogós-pirosra

Dagasztás nélküli kenyér

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Dagasztás nélküli kenyér

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!