Hozzávalók:
5 kg kápia paprika (vagy más piros színű paprika.
1 kg só
*
Elkészítés:
Ősz van!
Itt az ideje a nyári ízek megőrzésének, a szezonális zöldségek tartósításának.
A paprika legegyszerűbb tartósítási módja, a sóval való eltevés.
Mindenki ismeri az Erős Pistát, vagy Édes Annát.
Mivel Nagyanyám Vitapriknak nevezte, én is így hívom.
A vitamin és az aprítani szavak összetételéből született a név, ami nagyon találó.
Nagyon egyszerű az elkészítése.
Öt egység paprikához, 1 egység só kell.
(5 kiló paprikához, 1 kiló só ).
A mennyiségeket érdemes kimérni, így biztos lesz a végeredmény.
Más tartósítószerre nincs szükség!
A paprikát megtisztítani, kicsumázni, feldarabolni, darálni, vagy turmixgéppel aprítani, sót hozzákeverni és kész is van a darált paprika, ami egész télen biztosítja ételeink nyári ízét.
Pörkölthöz, paprikáshoz, sültekhez kitűnő, de mindenhez használhatjuk, amibe egyébként paprikát tennénk.
Javaslom a kápia paprikát, vagy a paradicsompaprikát.
Minden paprikaféle alkalmas, de ezek színe az igazi paprikaszín.
Ízlés szerint csípőset is tehetünk bele, vagy csinálhatjuk csak csípős, csilipaprikából is.
A legfontosabb érv, amiért ajánlom, hogy 3 üveg boltban kapható paprikakrém árából, 20 üvegnyit lehet készíteni.
Tanácsos kisebb (200ml-es) üvegekbe tölteni.
Felbontás után sem kell hűtőben tárolni!
Ajándéknak is kitűnő!