Hozzávalók:
50 dkg liszt
15-20 dkg szendvicsvaj, vagy 25 dkg margarin
5 dkg friss élesztő (+ kis cukros tej, amiben felfut)
1 egész tojás
3-4 kávéskanál só
*
Elkészítés:
Pogácsa (vajas)
Az élesztőt a langyos, kissé cukros tejben felfuttatjuk, és a hozzávalókkal összeállítjuk a tésztát. 2-3 órára hűtőbe tesszük, közben néhányszor kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk, összehajtogatjuk (ettől szép leveles lesz). Végül 2 ujjnyi vastagra elnyújtjuk, a tetejét beirdaljuk, és kb. 4-5 cm átmérőjű szaggatóval, kiszaggatjuk. A tetejét kis tejföllel megkenjük (ettől szép piros lesz), forró sütőbe toljuk, a tüzet mérsékeljük, készre sütjük. A tetejét meg lehet szórni szezámmaggal, lenmaggal, darabolt mandulával, vagy akár kis sajtot is szórhatunk rá.