Hozzávalók:
2 sertésláb félbevágva hosszában
1 jó húsos csont
2 nagy fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 ek só
1 ek házi vegeta
15 – 20 szem egész feketebors
*
Elkészítés:
Ez a kocsonya nagyon eltér a tőlem megszokottól, ugyanis egy csomag sertésláb akadt a kezembe a fagyasztóban pakolászáskor, amit már el is felejtettem, hogy létezik még. Egyéb okok miatt ki kellett ürítenem a fagyasztót és a másikba sehogy nem fért bele a köröm és egy bőséges hússal megrakott levescsont.
Mit volt, mit tennem, kocsonyát kellett főzni abból, amim volt itthon, mivel ma bolt az nincs, hogy kiegészítőket vettem volna hozzá.
Kiolvasztottam a húsokat, jól átmostam és beletettem a Mesterszakács Főzőedénybe, a 7,5 literesbe. Annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje a húst.
A krómnikkel edényekben nem forr el a víz fedő alatt, vagy csak alig-alig, így bőven elég annyi víz, hogy csak ellepje a húst és nem kell fél napig sem főznünk.
Lassan felforraltam, leszedtem a habot és beleraktam a fokhagymát, vöröshagymát, sót, vegetát, borsot és szép lassan gyöngyözve főztem.
Mivel a kötőanyag a sok bőrke lenne, így egy óra helyett, kettőig főztem, végig fedő alatt, hogy biztosan megkössön a kocsonya.
Miután megfőtt, kiszedtem a húsokat, kicsit hagytam hűlni, majd kicsontoztam és elrendeztem a tányérokon.
A levet leszűrtem, azt is hagytam hűlni és konyhai papírtörlővel leitattam a tetejéről a felesleges zsírt, majd a húsokra mertem.
Hűvös helyen hagyom kihűlni, és megdermedni.