Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg fott krumpli
kb. 60 dkg liszt
1,5 ek só
2 tojássárgája
15 dkg zsír vagy margarin
1 nagy doboz tejfol
1 dl tej
5 dkg éleszto
1 ek cukor
Tetejére:
tojás
szezámmag/koménymag/reszelt sajt (de el is hagyható)
*
Elkészítés:
Eloszor a krumplit fozzuk meg héjában, osszetorjuk, langyosra hutjuk. Ha van maradék krumplink elozo napról, akkor azt használjuk fel.
A tejben felfuttatjuk az élesztot, majd a tobbi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Lisztet annyit tegyunk, hogy ne ragadjon a tészta, de rugalmas, puha tésztát kapjunk. Duplájára kelesztjuk, kb. 45-50 perc alatt. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, balról kozépre, jobbról kozépre hajtogatjuk, majd lentrol kozépre, végul fentrol kozépre. NEM KELL PIHENTETNI! Megrácsozzuk a kinyújtott tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét felvert tojással megkenjuk, magokkal megszórhatjuk. Sutopapírral bélelt tepsin (nem kell kizsírozni) elomelegített sutoben 180 fokon kb. 20 perc alatt pirosra sutjuk.


