Hozzávalók:
1 kg burgonya (de nem új)
2 ek. olaj
1 ek. búzadara
1 tojás
pici só
25-30 dkg liszt
fahéjas-cukor keveréke
szilva
zsemlemorzsa
*
Elkészítés:
A szilvát megmosom, kimagozom, a fahéjas-cukrot előkészítem. A zsemlemorzsát megpirítom. Közben megfőzöm a felkockázott burgonyát enyhén sós vízben, majd leszűröm és összenyomom. Hagyom langyosra hűlni hozzáadom a búzadarát, tojást, olajat és a 25 dkg lisztet és óvatosan összedolgozom, ha szükséges keveset még szórok hozzá. Lágy tésztát kapok, gyúródeszkát enyhén belisztezem, majd csípek egy darabot a tésztából és kis hengert formálok, ezt picit meghempergetem az enyhe lisztes deszkán, nyújtófával kis lapot nyújtok és a fahéjas-cukorral töltött szilvát ráhelyezem, majd gombocót formálok. Közben nagy fazékba felteszem forrni a vizet kis sóval, lobogó vízbe dobom a gombócokat, ha feljönnek 2-3 percig még főzöm. Leszűröm és a pirított morzsába forgatom. Fahéjas-cukorral megszórom tálalásnál.