Szárma ( töltött káposzta) kovászolt káposztával

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

10

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

120

Nehézség

Haladó

Szárma ( töltött káposzta) kovászolt káposztával

Recept leírás:

Hozzávalók:

2 fej kovászolt káposzta.
A töltelékhez:
1,5kg darált sertés, vagy pulykahús
1 tojás
2 marék rizs
2 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 ek őrölt paprika
só, bors
3 szál kakukkfű.
A főzéshez:
Kevés zsír
5 ek liszt
1 ek őrölt paprika
1 szál kolbász, vagy (és) 30 dkg füstölt csülök
kevés köménymag
1 szál csombor (borsikafű)
1 csokor kapor zöld, só, bors.

*

Elkészítés:

A káposztát a kovászos uborkához hasonlóan készítem el, de nem kenyérrel, hanem krumpliszeletekkel kovászolom.
A torzsát mélyen kivágom, köményt szórok bele, az edény aljára kaporszárat teszek, amire ráhelyezem a káposztákat.
Sós vízzel felöntve, napos helyen néhány nap alatt megkovászolódik.
Ha nincs kovászolt káposztánk, a fejes káposztát sós, köménymagos vízben előfőzzük.
Ebben az esetben szükséges kb. 60 dkg savanyú káposzta is a recepthez.
A töltelékhez, a darált húst, az apróra vágott hagymát, fokhagymát sóval, borssal, 2 marék rizzsel, 1 tojással, 1 ek piros paprikával, és kevés apróra vágott kakukkfűvel összegyúrom.
Megkóstolom!
A káposztát levelekre szedem, ereit kivágom, majd a tölteléket belegöngyölöm.
A töltelékek elkészítése után maradt káposztát apróra vágom, felét az edény aljára szórom.
Erre kerülnek a töltelékek, a felszelt kolbász, (csülök) az apróra vágott csombor, és kapor.
A maradék káposztát a tetejére teszem, felöntöm annyi meleg vízzel, hogy éppen ellepje.
Sózom, borsozom.
Ha valaki ízlése úgy kívánja, kis csípőset is tehet rá. Fedő alatt közepes lángon kb. 90 percig főzöm.
1 ek. zsírból, 5 ek. liszttel rántást készítek, amire 1 ek őrölt paprikát teszek.
3 merőkanálnyi főző lével temperálom , csomómentesre keverem és hozzáöntöm a káposztához.
Hagyom ismét felforrni.
Tálalni tejföllel, díszíteni kaporlevéllel szoktam.
A töltött káposztát egyes délszláv betelepülők
leszármazottai a mai napig szármának nevezik.
Feleségem anyai nagymamájától örökölte az elnevezést.
Mint általában, most is blogoltam a szármáról, amit el is olv ashatsz a linkre kattintva:
http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/01/a-tiz-literes-vitaminbombaavagy-toltott.html

Szárma ( töltött káposzta) kovászolt káposztával

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Szárma ( töltött káposzta) kovászolt káposztával