Hozzávalók:
A tésztához valók:
60dkg liszt
8dkg margarin
8dkg cukor
5dkg élesztő
3dl tej
2db tojás sárgája
1 csipet só
1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
1 üveg szilva lekvár
Vagy mák töltelék:
15dkg darált mák
10dkg cukor
2-3 evökanál tej
fél citrom reszelt héja
1cs.vaniliás cukor
*
Elkészítés:
1dl langyos tejben feloldjuk a cukrot és bele morzsoljuk az élesztőt,és fel futatjuk.2dc.langyos tejben fel olvasztjuk a margarint.A lisztet el keverjük a csipet sóval és hozzá adjuk a tejes margarint,meg a fel futatott élesztőt,és a két tojás sárgáját. Jól kidolgozzuk és kb.30 percig langyos helyen konyharuhával letakarva pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítjuk,jól meglisztezzük és 1 cm vastagra nyújtjuk,és téglalap alakú kockákra daraboljuk. .Közepüket lekvárral,mákkal,vagy esetleg dióval megtöltjük,majd össze göngyöljük.Ki zsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük,a tetejét meg kenjük a tojással,vagy zsírral,és még 30 percig kelesztjük.Közepesen forró(170fok) sütőben sütjük.