Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 marék cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt kömény
1 csipet bors
10 dkg zsír
*
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, egy részében felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukorral.
A lisztet tálba tesszük, közepét kimélyítjük, az élesztőt beleöntjük, egy kevés liszttel összekeverjük, 10 percig pihentetjük.
Ezután a maradék tejjel, cukorral a sóval, köménnyel összegyúrjuk ,kidagasztjuk.
A tésztát 4 részre osztjuk (ebből nagyobb kiflik lesznek.Ha kicsiket szeretnénk, akkor 8 felé osszuk.), majd belisztezett deszkán egyenként kerek lappá nyújtjuk.
Olvasztott zsírral mindet megkenjük, átlósan 8 részre vágjuk, körcikkenként feltekerjök, majd kifli alakúra görbítjük.
Figyeljünk arra, hogy a körcikk csúcsa lefelé legyen, mert akkor felnyílik.
Sütőpapírral bélelt,vagy zsírozott-lisztezett tepsibe rakjuk.
Megkelesztjük,majd tojással megkenjük,egész köménnyel megszórjuk.
Előmelegített sütőben,nagy lángon kb 15 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Én ezt sóletthez szoktam készíteni,de ha kisebbekre készítjük,vendégeknek borkorcsolyának is kíválló!