Burgonyás kenyér

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

100

Sütési / főzési idő (perc)

60

Nehézség

Haladó

Burgonyás kenyér

Recept leírás:

Hozzávalók:

·         1 kg sima fehér liszt
·         1 ek cukor
·         4,2 dkg élesztő (Lidl)
·         3 dkg só
·         4 dl víz
·         30 dk főtt burgonya (vizét felhasználom) ez a folyadék benne van a 4 dl vízben!
·         3 dkg zsír
·         0,5 dl tej
·         14 gr tejsavó por (elmaradhat)
·         1 tk sikér (elmaradhat)

*

Elkészítés:

1.      30 dkg krumplit megpucolok, felkockázom, és só nélkül megfőzöm.
2.      Még forrón 3 dkg zsírral  összetöröm. Egy nagy tálba kimérek 1 kg lisztet, mélyedést csinálok bele, ebbe szórok 1 evőkanál cukrot,a 0,5 dl tejet és belemorzsolok egy 4,2 dkg-os élesztőt.
3.      Ha az élesztő megkel, a tálba teszem az összetört krumplit 3 dkg sót és 4 dl vizet is. Közepesen lágy tésztát dagasztok és meleg helyen egy órán át kelesztem.
4.      Utána átgyúrom, felgömbölyítem, és olajozott tepsire teszem pihenni míg, felmelegszik a sütőm. Vízzel lekenem, bevagdosom és 220 C-os sütőben 55-60 percig sütöm.
5.      A héjnak jót tesz a gőz, ezért amikor beteszem sülni a kenyeret a sütő aljába bedobok egy nagy pohár jégkockát! Ha megsült rögtön lekenem, vízzel szépen kicserepesedik tőle!
Gépi dagasztásnál
1.      Amennyiben dagasztóban készítem, akkor az összes anyagot a gép utasítását betartva bekészítem és 20 perc után átteszem kelesztő tálba.
Nem kelesztem az élesztőt, hanem egyenesen belemorzsolom a gépbe.
2.      A többi művelet megegyezik a 4. ponttól. Süthető jénaiban vagy egyéb hőálló edénybe. Ezt a kenyeret jelenleg sütőpapírral kibélelt 8 l kacsasütőben sütöttem.
Ez a recept eredetileg egy pék szakmával rendelkező hölgytől származik, aki a recept oldalra tette fel. Szeretettel ajánlja kipróbálásra. Nagyon ízletes és sokáig frissmarad!

Burgonyás kenyér

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Burgonyás kenyér