Hozzávalók:
· 1 kg sima fehér liszt
· 1 ek cukor
· 4,2 dkg élesztő (Lidl)
· 3 dkg só
· 4 dl víz
· 30 dk főtt burgonya (vizét felhasználom) ez a folyadék benne van a 4 dl vízben!
· 3 dkg zsír
· 0,5 dl tej
· 14 gr tejsavó por (elmaradhat)
· 1 tk sikér (elmaradhat)
*
Elkészítés:
1. 30 dkg krumplit megpucolok, felkockázom, és só nélkül megfőzöm.
2. Még forrón 3 dkg zsírral összetöröm. Egy nagy tálba kimérek 1 kg lisztet, mélyedést csinálok bele, ebbe szórok 1 evőkanál cukrot,a 0,5 dl tejet és belemorzsolok egy 4,2 dkg-os élesztőt.
3. Ha az élesztő megkel, a tálba teszem az összetört krumplit 3 dkg sót és 4 dl vizet is. Közepesen lágy tésztát dagasztok és meleg helyen egy órán át kelesztem.
4. Utána átgyúrom, felgömbölyítem, és olajozott tepsire teszem pihenni míg, felmelegszik a sütőm. Vízzel lekenem, bevagdosom és 220 C-os sütőben 55-60 percig sütöm.
5. A héjnak jót tesz a gőz, ezért amikor beteszem sülni a kenyeret a sütő aljába bedobok egy nagy pohár jégkockát! Ha megsült rögtön lekenem, vízzel szépen kicserepesedik tőle!
Gépi dagasztásnál
1. Amennyiben dagasztóban készítem, akkor az összes anyagot a gép utasítását betartva bekészítem és 20 perc után átteszem kelesztő tálba.
Nem kelesztem az élesztőt, hanem egyenesen belemorzsolom a gépbe.
2. A többi művelet megegyezik a 4. ponttól. Süthető jénaiban vagy egyéb hőálló edénybe. Ezt a kenyeret jelenleg sütőpapírral kibélelt 8 l kacsasütőben sütöttem.
Ez a recept eredetileg egy pék szakmával rendelkező hölgytől származik, aki a recept oldalra tette fel. Szeretettel ajánlja kipróbálásra. Nagyon ízletes és sokáig frissmarad!