Szilvásgombóc

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

10

Nehézség

Haladó

Szilvásgombóc

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 kg lisztes (ó) burgonya
30-35 dkg finomliszt
3 dkg vaj/margarin
pici só
szilva
kockacukor
fahéj
szóráshoz: fahéjas porcukor
a nyújtáshoz liszt

*

Elkészítés:

Az alap a krumplis tészta, amiből gombócot, nudlit szoktunk készíteni.
A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadunk 3 dkg vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk – a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
A tésztát 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd kb. 5*5 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy fél szem szilvát, arra egy szem kockacukrot, és megszórjuk fátyolni fahéjjal. Összehajtogatjuk a sarkokat, és gombócot formázunk (ha kicsit soknak találjuk a tésztát, a tetejéről lecsippentünk).
Nagyobb lábasban 5 liter, enyhén sós vizet forrni teszünk.
A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (újraforrástól számított kb. 5-6 percig), majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és vajban/margarinban pirított zselmemorzsába forgatjuk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk..

Szilvásgombóc

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Szilvásgombóc

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!