Hozzávalók:
1 pohár (=2 dl) vöröslencse
fél pohár rizs
1 közepes krumpli
fél szál répa
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 db babérlevél
menta
2 dl paradicsompüré
vaj
só
bors
*
Elkészítés:
Vegyünk egy fej vöröshagymát, egy fél szál répát és reszeljük bele egy lábasba.
Pici olajon addig kevergessük, míg a hagyma fonnyadozni, a répa pedig színezni nem kezd.
Ezután öntsünk hozzá 1 pohár (=2 dl) vöröslencsét és fél pohár rizst, valamint daraboljunk bele egy közepes szem krumplit is, és pottyintsunk bele 1-2 babérlevelet. Öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi a mindenséget.
Amikor elfőtt, öntsük újra és újra (de csak ellepésig) egészen addig, míg a lencse és a rizs teljesen szét nem főtt.
Ekkor annyi vizet adjunk hozzá, amennyi levest szeretnénk és forrásig főzzük.
Egy másik lábasba tegyünk 1-2 evőkanálnyi vajat, morzsolt mentát és kb 1.5-2 dl paradicsompürét.
Amint rotyogni kezd, vegyük le a tűzről és öntsük bele a levesünkbe.
Ekkor ízesítsünk sóval, borssal, reszelt fokhagymával.
Vegyük ki a babérlevele(ke)t és turmixoljuk össze.
Pár csepp citromlével, olvasztott vajjal és kenyérrel kitűnő első fogás.