A tojássárgája az a csodás, aranyszínű anyag, ami a tojások belsejében található – a fehérje kísérője, ha úgy tetszik. Sokan nem is sejtik, de a tojássárgája kiváló tápanyagforrás: tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például A-vitamin, D-vitamin meg azok a szuper hasznos omega-3 zsírsavak, amik a szívednek is jót tesznek.
A főzésben szinte verhetetlen: mártások, krémek, habok készítésénél elengedhetetlen. Ha csokikrémra vágysz, a tojássárgája a titkos hozzávalód – a könnyedsége és gazdag íze miatt. Persze, az olasz konyha hívei sem feledkezhetnek meg róla, hiszen a klasszikus carbonara szósznak is nélkülözhetetlen része.
Érdekesség, hogy a tojássárgája főszereplése a francia konyhából indult: ott olyan ételek, mint a hollandaise szósz vagy a crème brûlée főszereplője. Ha valaha is megpróbáltad volna bármelyiket hazavinni egy Michelin-csillagos étteremből, tudod, miről beszélek.
Amikor tojássárgájával dolgozol, fontos, hogy friss tojásokat válassz, hiszen a színük és az ízük is csak így lesz ütős. Mielőtt nekilátnál, mindig tartsd észben, hogy a tojásokat hűvös helyen tárold, és a konyhád ne legyen túl meleg. Ha betartod ezt az apró trükköt, garantáltan sikerélmény vár! Szóval hajrá, használj bátran tojássárgáját a konyhádban!