A zsemlemorzsa egy igazi konyhai szuperhős, aminek fontosságát talán nem is mindig értékeljük eléggé! Ez az apró, morzsolt kenyérfélék szuperhatalmakkal bír, és alapvetően a száraz kenyér, kifli vagy péksütemény reszelésével készül, akár otthon készítve, akár boltban vásárolva.
Mire használjuk? Nos, a zsemlemorzsa nemcsak a rántott ételek titka, de remekül beválik a húsos vagy zöldséges egytálételek, sőt, a sült édes gyümölcsök édesítése során is. Gondolj csak a finom rakott ételekre vagy a sajtos rakott krumplira, amelyeknél megjelenik ez az apró csoda. Egyszerűen szórható a tetejükre, hogy egy ropogós, aranybarna kéreggel koronázzuk meg a fogásokat.
Érdekesség, hogy a zsemlemorzsát a világhírű francia gasztronómia is jól ismeri, ahol durvább, panko néven fut, és a japán konyha ünnepelt főszereplője! Ha pedig otthon készíted, jusson eszedbe, hogy a napokban fennmaradt kenyér is tökéletes alapanyag – nemcsak finom, de így nem is pazarolsz!
Amikor dolgozol a zsemlemorzsával, ügyelj arra, hogy légmentesen záródó edényben tárold, hogy a frissesség megmaradjon. Nincs is annál bosszantóbb, mint a régi, száraz zsemlemorzsa. Ezekkel az apróságokkal a zsemlemorzsa valóban fel tudja turbózni a konyhád, és garantáltan elégedett vendégeket fogsz majd vendégül látni! Szóval, dobd be a zsemlemorzsát a konyhádba, és érezd magad igazi séfnak!