Ahogy megérkezik a tavasz, a piac is újraéled: harsogó zöldek, ropogós gyökerek, illatos fűszerek – végre elbúcsúzhatunk a nehéz téli fogásoktól, és jöhet a friss lendület a konyhába is. De mit kezdj a rengeteg tavaszi finomsággal? Mutatok 7 alapanyagot, ami ilyenkor csúcson van, és adok mellé pár ütős ötletet, hogy ne csak a salátástálban végezzék.
1. Medvehagyma – a zöld arany
Rövid szezon, nagy rajongótábor. A medvehagyma friss, fokhagymás ízével kiváló pesztóba, vajba keverve, de akár tésztába, pogácsába is.
Tipp: Keverj belőle pesztót (olívaolaj + dió vagy napraforgómag + parmezán), és tedd pirítósra vagy sült krumplira.
Ne süsd túl! Hő hatására elveszti az aromáját – frissen a legjobb.
Extra ötlet: Készíts medvehagymás kelt kalácsot – édeskés tésztával, sós-zöld fűszeres töltelékkel.
2. Spenót – frissen az igazi
Elfelejtheted a menzás főzeléket! A zsenge tavaszi spenót egészen más dimenzió: enyhén diós, puha, zsenge levelek, amik pillanatok alatt összeesnek.
Próbáld ki: Spenótos tojáslepény, friss spenótos ricottás lasagne, vagy nyersen salátába, fetával, eperrel.
Tipp: Pirítsd fokhagymával egy kis vajon – pár perc alatt kész a leggyorsabb köret.
Extra: A spenót kiváló smoothie-alap is lehet banánnal, naranccsal és gyömbérrel kombinálva.
3. Újhagyma – a ropogós karakter
Az egyik legpraktikusabb tavaszi zöldség. A hagyma fehér része enyhébb, mint a vöröshagyma, a zöldje pedig snidling helyett is megállja a helyét.
Ötlet: Keverd túrókrémbe, omlett tetejére, de akár süsd is meg egyben, olajon, sóval, borssal – magában is fantasztikus.
Extra: Keverd palacsintatésztába, készíts belőle sós „hagymáslepényt”, egy kis sajt és tejföl társaságában.
4. Retek – nem csak szendvicsre
A retek ropogós, csípős és friss – pont, amire a téli ízek után vágysz. De ne csak a szeletelésig juss el vele!
Variáció: Süssd meg! A sült retek édeskésebb, lágyabb, és meglepően jól működik salátában vagy sült húsok mellett.
Extra tipp: A retek zöldjét is használd – például levesbe, pesztóba, vagy turmixolt zöld fűszervajhoz.
Tavaszi saláta tipp: Retek, újhagyma, savanyított lilahagyma, kapor és joghurt – friss, krémes, igazi tavaszi hangulat.
5. Zöldborsó – a legédesebb zöld
Amikor igazán friss, még nyersen is megéri elrágcsálni. Édes, roppanós, és csodát tesz a legegyszerűbb fogásokkal is.
Próbáld ki: Zöldborsókrém, tejszínes-zöldborsós tészta, vagy egy gyors, frissítő zöldborsóleves mentával.
Extra: Keverd bulgurhoz, kuszkuszhoz, friss citrommal és olívaolajjal – tökéletes köret grillezett halhoz vagy sajtokhoz.
Tipp: A cukorborsó hüvelyét is meg lehet enni – egy gyors wokos pirítás után roppanós, ízletes kísérő.
6. Eper – az első gyümölcs, ami mosolyog
Bár epret sokszor édességekhez társítunk, sós ételekhez is bátran használhatod.
Kombinációk: Eper + kecskesajt + balzsamecet, vagy eper + bazsalikom + sült csirke.
Tipp: Az első eperszezon alatt kerüld a hosszú főzést – inkább frissen, minél kevesebb beavatkozással.
Extra: Készíts epres vinaigrette öntetet salátához (eper, méz, balzsamecet, olaj), vagy dobd bele joghurtos smoothie-ba zabpehellyel.
7. Rebarbara – a savanykás kincs
Savanyú, szálas, de ha egyszer jól használod, függőséget okoz. Kiváló édességekhez, kompótokhoz, de akár húsok mellé is.
Próbáld ki: Rebarbarás morzsatorta, rebarbara-lekvár gyömbérrel, vagy párolt rebarbara grillezett kacsamellhez.
Extra tipp: Süsd el rétestöltelékbe almával, vagy főzd frissítő üdítőnek citrommal és mézzel.
Figyelem: A leveleit sose használd – mérgezőek
A tavasz a konyhában is a megújulásról szól. Engedd be a zöldeket, a frissességet, a ropogást – próbálj ki új alapanyagokat, új formában. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nemcsak finomabbak, de táplálóbbak is, és általában fenntarthatóbb módon kerülnek a tányérra.
Lehet, hogy épp egy sült retek vagy egy eperrel bolondított saláta lesz az új kedvenced. És ha nem? Sebaj – jövőre újra próbálhatod.
Tavaszi kihívás: Válassz ki hetente egy szezonális hozzávalót a listából, és készíts belőle valami újat – fotózd le, oszd meg, és inspirálj másokat is a friss ízekre!