Hozzávalók:
4 kg hal vegyesen
10-12 fej vöröshagyma,
8 kanál pirospaprika,
4 db. zöldpaprika,
3 db. paradicsom,
4 kanál zsír,
cseresznyepaprika ízlés szerint,
só, őrölt bors.
*
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított halak azon részeit amiket az alaplébe szántunk.
(a szebb darabokat szeletekre vágjuk, ezek kerülnek a tálaláskor a halászlébe ) A fejek, az uszonyok, és a kisebb halak adják a lé alapját.
A hagymához a halon kívül hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és paprikát is, sózzuk, borsozzuk, megpaprikázzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Mikor felforrt addig főzzük, míg a haltörzsekről leválik az összes hús.
(kb.
501-60 perc ) Ezután átpasszírozzuk az alaplevet, vigyázva, hogy szálka ne kerüljön bele.
Újra tűz fölé tesszük, majd beletesszük a bevagdalt, besózott haldarabokat.
Annyi vizet öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje és a forrástól számítva újabb 30 percig főzzük.
Ha van halikránk, és haltejünk azzal együtt újabb 5-10 percig főzzük.
A tiszai halászlét friss kenyérrel tálaljuk.
Tésztát főzni a bajai halászlébe szokás!


