Hozzávalók (4 adag)
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 db paprika (vagy 1 teáskanál fűszerpaprikakrém/gulyáskrém)
- 3–4 gerezd fokhagyma
- 50 dkg csirkemáj
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál szárított majoranna
- Só és bors ízlés szerint
- kb. 2 dl víz
Csípős változathoz opcionálisan:
- 1–2 teáskanál Erős Pista vagy csípős paprikakrém
- vagy 1 kisebb erős paprika felkarikázva
- vagy egy késhegynyi cayenne-bors
Elkészítés
1. Alap pirítása
A zsírt egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Közepes lángon üvegesre pároljuk. Ezután hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és további 1–2 percig pirítjuk, amíg felszabadul az illata.
2. A máj lepirítása
A megtisztított, nagyobb darabokra vágott csirkemájat a hagymás alapra tesszük. Folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt lepirítjuk, amíg minden oldala kivilágosodik.
3. Fűszerezés
Rászórjuk a fűszerpaprikát és a majorannát, majd alaposan átkeverjük. Egy rövid pirítás elég ahhoz, hogy a fűszerek kellemes aromát adjanak.
4. Paprika hozzáadása és főzés
Hozzáadjuk a felcsíkozott paprikát (vagy paprikakrémet). Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük körülbelül 2 dl vízzel. Lefedve, alacsony lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a máj teljesen megpuhul és szaftos lesz.
Csípős változat
Ha csípősen szeretnénk készíteni, a következőket az ízlésünk szerint adhatjuk hozzá:
- Erős Pista vagy csípős paprikakrém már a főzés elején,
- vagy felkarikázott erős paprika,
- esetleg egy kevés cayenne-bors a végén.
Ezeket akár kombinálhatjuk is, ha különösen intenzív, pikáns ízt szeretnénk.


