A recept hozzávalói (4 személyre)60 dkg vesepecsenye1 fej vöröshagyma3 db sárgarépa közepes nagyságú2 db kisebb fehérrépa0.5 db zeller (kb. 5 dkg)10 dkg füstölt szalonna8 szem borókabogyó1 teáskanál egész feketebors4 db babérlevél0.5 dl ecet0.5 dl száraz fehérbor0.5 dl olaj3 evőkanál vajsó1 evőkanál cukor0.5 db citrom1 evőkanál liszt4 szelet citrom a tálaláshozA szalvétagombóchoz:4 db zsemle1 db vöröshagyma1 evőkanál vágott petrezselyemzöld3 dkg vaj3 db tojás2 dl tej20 dkg lisztsó, borskevés olvasztott vaj a kenéshez1 db vékony pamutvászon tüll anyag, 20 cm zsineg.
A hús elkészítése: A szalonnát kockázzuk fel, a hagymát és a zöldségeket szintén. Tegyük tálba a húst, és szórjuk rá a borókát, a borsot, a babért. Keverjük össze az ecetet, olajat, fehérbort 2 dl vízzel és locsoljuk a húsra. Adjuk hozzá az előkészített zöldségeket, és 1 napra tegyük érni a hűtőbe. Takarjuk le fóliával. Másnap vegyük ki a húst, öntsük le a levét egy lábasba. A szalonnát süssük ropogósra, majd adjuk hozzá a vajat. Sózzuk meg a húst minden oldalán. Tegyük a forró zsiradékba, és süssük nagy lángon néhány percig.Vegyük ki a húst, és tegyük félre. A visszamaradt zsíradékba tegyük bele a zöldségeket, és szórjuk meg a cukorral. Pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a szeletelt citromot, öntsük fel a páclével, tegyük bele a húst, és fedő alatt pároljuk 1 órán keresztül. Ezután tegyük át tepsibe, és 180 fokos sütőben süssük további 1 órát. Közben locsolgassuk a pecsenyelével. Vegyük ki a megpuhult húst, a zöldséget turmixoljuk össze a pecsenyelével. Keverjük simára a lisztet 0,5 dl vízzel, és adjuk a mártáshoz. Forraljuk fel, sózzuk meg, majd gazdagítsuk tejszínnel. Szeleteljük fel a húst, és tálaljuk citromszeletekkel, (elmaradhat), kínáljunk mellé szalvétagombócot szeletelve. A készítése a következő: A vászonszalvétát bevajazzuk, és kiterítjük. A zsemlyéket felkockázzuk, és tepsibe terítve megpirítjuk. A hagymát tisztítás után apróra vágjuk, 2-3 percig vajon pároljuk, a petrezselyemzöldet is hozzákeverjük. Ezután a pirított zsemlyekockával összekeverjük. A tojásokat a tejben elhabarjuk, a lisztet beleszórjuk, sózzuk, borsozzuk. Végül a zsemlyékre öntjük. Összedolgozzuk, és hosszúkás rúdba formázzuk, majd a szalvétába csavarjuk, és a két végét jó szorosan bekötjük. Lobogva forró, enyhén sós vízben engedjük, de akkora legyen az edény hogy ellepje az egészet, és kényelmesen beleférjen. 20 percig főzzük éppen csak gyöngyözzön a vizünk. Ezután kiemeljük, és lehűtjük, majd felszeleteljük a húsunk mellé. A szószt ráöntjük a húsra.
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.